Så känner du igen billiga cyklar

22 sep

Så känner du igen billiga cyklar

Kvaliteten av cykeln är en viktig faktor alldeles oavsett cykelns prislapp. Här berättar vi vad du bör ta hänsyn till när du jämför billiga cyklar.

Ramen viktig faktor

När du köper en ny cykel är ramen en av de viktigaste faktorerna som bör påverka ditt beslut. Du vill generellt sett ha en så stark och lätt ram som du har råd med. Cykelramar av stål är förvisso tyngre än de lättare aluminiumramarna, men om du inte har råd med en aluminiumram kan en stålram vara rätt väg att gå. Även om den har en lite högre vikt är den väldigt hållbar, och en tung cykel kan i vissa avseenden ha sina fördelar gentemot tyngre cyklar.

Billiga cyklar håller inte för alltid

Om du köper en väldigt billig cykel bör du inte förvänta dig att den kommer hålla för all framtid. Faktum är att du får en cykel som kan hålla ett tag, men inte alltför länge. Beroende på vilka påfrestningar du utsätter din cykel för, kommer den förr eller senare att gå sönder. Det är här begreppet “billiga cyklar” kommer in i handlingen – om du köper en cykel som är hållbar, har en bra ram och kvalitativa cykelkomponenter, kommer du få ut mer av din cykel. Därför behöver inte en billigare cykel vara ett mer ekonomiskt val i långa loppet. Om du tror att en cykel för några tusen kronor kommer hålla lika länge som en cykel med titanram för 15 000 kronor, kommer du sannolikt bli besviken om ditt val faller på den billigare cykeln.

Små cykeldelar kan göra stor skillnad

Även när du köper billiga cyklar bör du titta närmare på vilka cykelkomponenter som sitter på cykeln. Även om ramen är tillverkad av högkvalitativt aluminium eller stål, kan de mindre delarna på cykeln vara de som förstör hela din cykelupplevelse. Ibland kan cykeldelar från välkända tillverkare sitta på cykeln som standard, men innebär det per automatik att du får en bättre cykel? Nej, så enkelt är det inte! Du bör läsa omdömen på nätet om varje enskild komponent, för att försäkra dig om att kvaliteten är god. Komponenter tillverkade av kända varumärken presterar dock bättre över tid jämfört med cykeldelar av mindre kända eller okända tillverkare.