Ett brandsäkert hem

14 mar

Ett brandsäkert hem

Varje år inträffar över 30 000 bostadsbränder i Sverige där människor mister livet. De bränder som slutar med dödlig utgång sker allt som oftast i hem som saknar rökdetektor. Trots massiva informationskampanjer från olika myndigheter så finns det fortfarande bostäder i Sverige som inte har en brandvarnare. En rökdetektor är billig att köpa in och i de flesta fall enkel att installera. De säljs både i fysiska affärer och på nätet. Har du inte redan en rökdetektor så bör du köpa en idag. Läs vår artikel och få några smarta tips inför ditt inköp!

Var ska rökdetektorn sitta?

Många personer som har köpt en rökdetektor är lite osäkra på var den bör sitta. Experter på brandsäkerhet brukar rekommendera att den sitter i taket. Ibland kan man ha så hög takhöjd att det blir praktiskt svårt med installationen. Har du inte en riktigt hög och stabil stege är det nästintill omöjligt att göra på egen hand. Då kan du sätta varnaren på väggen även om det inte är den bästa lösningen. Sätt gärna upp flera olika rökdetektorer, särskilt om du har en större bostad. Ofta brukar man sätta en i hallen och några nära sovrummen så att du vaknar direkt om larmet skulle aktiveras på natten när ni ligger och sover.

Hur tar jag hand om min rökdetektor?

Det viktigaste när det gäller en rökdetektor är så klart att batterierna fungerar. Du bör med jämna mellanrum trycka på testknappen för att se att allt fungerar som det ska. Det är ganska enkelt att byta batterier om det skulle behövas. Du tar helt enkelt bara ner varnaren, tar ur de gamla batterierna och sätter in nya. Sedan sätter du upp rökdetektorn och trycker på testknappen igen. En rökdetektor som sitter på väggen kan behöva torkas av med jämna mellanrum för att få bort dammet. Det gör du enkelt med en dammsugarborste.

Måste jag ha en rökdetektor i min bostad?

Fastighetsägaren är alltid ansvarig för att det finns en rökdetektor i bostaden. Bor du i hyresrätt är det alltså din hyresvärd som ska se till ett det finns en rökdetektor i din bostad. Bor du i villa så är det du själv som ska köpa in och sätta upp en rökdetektor. Bor du i bostadsrätt så är det föreningens styrelse som ska köpa in larmen men det är du som är ägare till bostadsrätten som ska stå för underhållet.